Normalment, es parla indistintament de Disseny web i de Desenvolupament web, però certament són conceptes i disciplines diferents tot i que les dues s’han de combinar adequadament per a tenir una bona pàgina web.
En realitat per a tenir una bona pàgina web s’han de fer servir les següents disciplines:
Abans de res hem de definir què volem explicar a la nostra web, és a dir, què fem, on ho fem, quan ho fem i sota quines condicions ho fem. Per tant, quan ens plantegem fer la nostra web el que estem dient és que volem explicar la nostra activitat amb més o menys detall i això només ho podem fer amb textos, imatges i vídeos. Durant tota la fase d’anàlisi i generació dels nostres continguts hem de tenir presents dos aspectes, importants:
– A quina audiència ens dirigim, és a dir, els nostres clients, ja que això determinarà coses com l’idioma o idiomes dels continguts, l’estil de redacció (de tu, de vostè, formal, informal, serio, juvenil, etc.), l’estil de les imatges (d’estudi, amateurs, etc.), quins són els missatges principals i quins els secundaris i com estructurem i agrupem els continguts.
– Els cercadors, ja que són la clau perquè ens trobin. El que més ens interessa és com funcionen els cercadors perquè d’això depèn aspectes com l’estructura dels continguts (capítol, subcapítol, apartat, subapartat), com s’estructuren els missatges principals i secundaris, l’ús d’unes paraules en lloc d’altres, l’agrupació dels continguts, les descripcions de les imatges, entre d’altres. L’aplicació d’aquest apartat es coneix habitualment com a SEO.
El disseny gràfic de la web és la disciplina que s’encarrega de determinar l’aspecte visual d’un lloc web i, per tant, estableix la paleta de colors, les imatges i la seva mida, l’organització gràfica dels blocs d’informació, les tipografies de la web (títols, subtítols i cos) les mides de les diferents àrees de la web, el disseny i aplicació del logo i l’aplicació de la imatge corporativa.
El disseny gràfic també s’ha d’ocupar d’altres aspectes com la navegabilitat (estructura dels menús i submenús), la usabilitat de la web i de l’experiència de l’usuari.
Els usuaris accedeixen a internet fent servir diversos tipus de dispositius com telèfons intel·ligents, tauletes i ordinadors de sobre taula o portàtils, el disseny gràfic ha de tenir en compte les característiques de cadascun d’aquests dispositius per tal d’assegurar una bona experiència d’usuari independentment del dispositiu d’accés. En particular i donat el creixement d’ús dels mòbils, el disseny gràfic ha de tenir especial atenció d’adaptar-se adequadament a aquests dispositius.
El disseny gràfic que s’adapta a qualsevol dispositiu s’anomena disseny responsiu.
És el conjunt d’accions tècniques que fan que una web funcioni correctament i sigui accessible mitjançant internet.
Dins d’aquest àmbit es determina quin serà el gestor de continguts o CMS (WordPress, Joomla, Drupal, Liferay, etc.), els llenguatges de programació (JavaScript, PHP, java, etc.), la plataforma de base de dades (MySql, Oracle, Postgres, etc.), la interfície de comunicacions o API amb els sistemes de gestió interns de l’empresa i la instal·lació de totes les peces i la seva configuració. També es defineix l’allotjament de la web, és a dir, el lloc on s’instal·laran tots els elements implicats en la web.
Igualment és responsabilitat de l’àmbit tècnic les configuracions per a cercadors (robots.txt i sitemaps), l’aplicació de la llei de protecció de dades de caràcter personal, la gestió de galetes, la configuració de les eines SEO i de la “caché” del sistema i l’aplicació de les pautes WCAG d’accessibilitat web.
Una vegada que les qüestions més purament tècniques estan resoltes, l’última fase del desenvolupament web és la maquetació del disseny gràfic, és a dir, la creació de les estructures que han de donar vida al disseny gràfic. En aquesta fase no ens podem oblidar d’aplicar les normatives i bones pràctiques de l’HTML i del CSS.
Quan ja tenim els continguts, la forma en què es visualitzaran i es presentaran als usuaris de la nostra web i tenim a punt la plataforma tecnològica, ha arribat el moment de fer la introducció dels continguts.
En aquesta fase s’ha de tenir atenció especial als continguts que descriuen els mateixos continguts, és a dir, els valors de les etiquetes i camps descriptius necessaris perquè els cercadors entenguin la temàtica de la nostra web i com s’estructura. En definitiva, cal fer les tasques SEO. D’això depèn un percentatge alt del fet que la nostra web surti bé posicionada en els cercadors, és a dir, surti a la primera pàgina dels resultats de cerca per a aquells termes que ens identifiquen millor.
A partir del moment que hem inaugurat la nostra web se’ns obren dues activitats molt importants. La primera és generar nous continguts de qualitat ja que voldrem mantenir l’interès dels nostres clients i, per tant, que ens visitin amb freqüència i a més atraure a nous clients.
La segona activitat que haurem de portar a terme és el manteniment tècnic de la web que cobreix l’actualització de les versions del programari que fem servir, vetllar per la seguretat de la web i gestionar el rendiment i temps de resposta de la web.