Les xarxes socials són plataformes que permeten connectar entre si persones de tot el món amb interessos comuns (treball, amistat, estil de vida, etc.). Aquestes plataformes faciliten i potencien el contacte entre els usuaris que les componen i funcionen com a espais d’intercanvi d’informació.

Entre les xarxes socials més conegudes al món occidental es troben:

Facebook: és una xarxa social que té com a objectiu connectar persones amb amics, familiars, companys de feina o gent amb aficions comunes. És una de les xarxes socials amb més usuaris, amb prop de 2.200 milions de persones registrades.

Instagram: és una aplicació d’intercanvi de fotos gratuïta i una plataforma de xarxa social que Facebook va adquirir el 2012. Instagram permet als usuaris editar i pujar fotos i vídeos curts mitjançant una aplicació per a mòbils. Normalment, el perfil d’Instagram se sincronitza amb el perfil de Facebook.

Whatsapp: és una aplicació que permet enviar i rebre missatges instantanis mitjançant un telèfon mòbil. El servei no només possibilita l’intercanvi de textos, sinó també d’àudios, vídeos, documents i fotografies, a més de la realització de trucades.

Twitter: és una eina de missatgeria social que permet als usuaris mantenir connectats a través de missatges de text breus d’un màxim de fins a 280 caràcters de longitud.

Pinterest: és una xarxa social d’intercanvi d’elements visuals l’estil dels quals es basa en un “tauler virtual”, on els usuaris comparteixen els seus “pins”, és a dir imatges o vídeos, agrupats per temàtiques, de manera que la gent les pugui visualitzar en funció dels seus interessos.

TikTok: és una aplicació per compartir vídeos de curta durada molt famosa entre adolescents de tot el món. Els usuaris utilitzen aquesta app principalment per gravar-se a si mateixos fent alguna activitat com cantant a playback una cançó.

Cadascuna de les xarxes socials té el seu propi públic i emfatitza en certs elements –m’agrada, m’encanta, seguidors, etc.–. En funció de les necessitats serà més adequat tenir presència en una xarxa social o en una altra.

En aquest context no ens podem oblidar de Google Maps que si bé no és una xarxa social, és una eina de cerca d’ubicacions que permet geolocalitzar un punt concret -el teu establiment-, calcular rutes, trobar els establiments d’una temàtica específica més propers o veure l’aparença d’un lloc a peu de carrer a través de Google Street View. Així mateix, permet conèixer l’opinió valorada dels teus clients –ressenyes– i compartir fotografies.

Comparteix aquest article a les teves xarxes socials